VVD wil meer ruimte en geld voor bedrijfsopleidingen

De VVD wil het middelbaar beroepsonderwijs fundamenteel op de schop nemen. Ondernemers moeten meer ruimte en geld krijgen voor eigen bedrijfsopleidingen. Sommige leerlingen worden liever opgeleid op de bedrijfsvloer dan op een groot ROC. Met op de praktijk toegesneden theorie, in plaats van grote klassen. En sommige opleidingen kunnen ook heel goed op de werkvloer worden onderwezen. Een bedrijfsopleiding is dan ideaal en een stuk effectiever om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

 

Neem bijvoorbeeld de scheepsbouwer Feadship in het Friese Makkum. Dit bedrijf heeft een eigen school, waar ruim tientallen mensen worden opgeleid voor timmeren, metaalbewerking en meubels maken. Het niveau van deze opleidingen is hoog en onlangs werden zij nog uitgeroepen tot beste leerbedrijf van het jaar. Feadship moet echter verplicht samenwerken met een MBO school in de regio, omdat hun bedrijfsopleiding anders niet officieel wordt erkend. En terwijl Feadschip van A tot Z alles regelt, gaat de overheidsbekostiging naar de MBO-instelling. Die bepaalt vervolgens hoeveel er daarvan naar Feadship wordt overgemaakt.

 

De VVD vindt dat een vreemde constructie. Die financiering zou direct naar de bedrijfsschool moeten gaan. Gelukkig is de Minister is het daarmee eens en gaat zij kijken naar een pilot om te onderzoeken hoe dit in de praktijk zou werken.  

 

http://annewillucas.vvd.nl/nieuws/8940/spreektekst-algemeen-overleg-toekomst-mbo